En dag på Sandsborg

 
Vår dag börjar alltid utomhus. Vi tar i hand och hälsar god morgon vid grinden på morgonen och börjar dagen med frisk luft och lek utomhus på vår fina gård. Lite senare strax före kl nio när alla barn är på plats brukar vi gå in på våra respektive avdelningar. På förmiddagarna ägnar vi oss åt montessoripass inne. Nu får barnen gott om tid att utforska, upptäcka och uppleva allt det som erbjuds och som barnet själv är intresserat av och nyfiken på. För de yngsta barnen är själva avklädningen i hallen också ett spännande äventyr liksom alla de rutiner som följer dagen. Här finns montessoritanken främst i barnets självständighetsutveckling men även i material och förhållningssätt. På våra montessorihyllor på lilla avdelningen kan barnen välja t ex att pressa juice, lägga pussel, bygga torn, baka bröd och mycket annat. De äldre barnen är ofta snabba i hallen. De har redan tränat självständighet mycket där och längtan efter materialet på hyllorna är stor. Alla barn tvättar händer och dukar sin plats när de kommer upp på avdelningen. I hyllorna på stora avdelningen finns ett stort urval av saker att göra. Man kan göra allt ifrån att skala äpplen och baka bröd till att räkna addition, skriva ord, bygga labyrinter, lära om djur och natur runt om i världen till att testa att koppla en lampa till ett batteri och få den att lysa. Vi har också en fin ateljé där barnen kan få ge uttryck för sin kreativitet fritt eller efter idéer och förslag från oss pedagoger.

Före lunch så har vi samling både på stora och lilla avdelningen. Samlingarna ägnas åt bland annat sång och musik, rim och ramsor, bokläsning och ”flanosagor”, grace och artighets övningar (t ex leker vi in saker som hur man hälsar på varandra, hur man svarar i telefon, hur man dukar ett bord osv) samt olika lekar såsom Kims lek, hunden och benet. Populära inslag är också enkla massagesagor då barnen masserar varandras ryggar.

Efter lunch har de yngsta barnen vila. De vilar inomhus på varsin madrass med lugn och avslappnande musik i bakgrunden. De äldre barnen går ut och leker på gården efter lunch. Det blir mycket fri lek efter lunchen ute. Barnen har ofta många förslag och idéer själva och på vår stora fina gård är det lätt att komma på något att göra.

Mellanmålet äts inomhus, vanligen äter vi mjölk och smörgås samt frukt. Ibland är det någon av barnen som bakat brödet som serveras vid mellanmålet.

Efter mellanmålet går alla barn ut igen på gården. Oftast stannar vi ute och leker resten av eftermiddagen tills det är dags att gå hem. Hej då!